Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen…

…Na het eten een partijtje voetbal in de tuin de ouders langs de lijn

De rasechte Moerwijkse bij wie ik bezoek ben vertelt over hoe leuk het was om hier te komen wonen toen de wijk net gebouwd was. Een nieuwe start voor het gezin van haar ouders, betere tijden na jaren van oorlog. Een nieuw huis met grote ramen en veel kamers, winkels op de straathoeken en allemaal buurkinderen om samen mee in de tuin te spelen Maar bijna alle buren verhuisden op den duur, de winkels moesten dicht en in haar binnentuin lig alleen nog maar afval. Haar buren kan ze niet meer verstaan. Maar vertelt ze met een glimlach, laatst had ze koffie gedronken met haar nieuwe buurvrouw wat leuk was maar ook een beetje ongemakkelijk omdat ze nog niet zo goed met elkaar konden praten.

Die buurvrouw is een moeder met 3 kinderen. Het huis waar ze wonen is oud en het tocht maar het is beter dan de kleine kamers van het opvangcentrum waar ze tot voor kort moesten wachten tot hun leven in Nederland kon beginnen. Het huis voelt als een nieuwe start, het begin van betere tijden. Haar kinderen kunnen lekker buiten spelen. Ze durft zelf nog niet goed naar buiten en spreekt niet veel Nederlands, maar dat komt wel. Ze vertelt dat ze koffie heeft gedronken met haar oude buurvrouw, een goed begin.

Lekker aan het werk in de Marcustuin

We zijn lekker aan het werk in de Marcustuin, de buurttuin aan de Joan Blasiusstraat, net achter de Marcuskerk. De kinderen die aan de overkant wonen weten precies wat er gedaan moet worden: het onkruid gaat eruit en de zonnebloemen moeten water. Er wordt ook geoogst, er is rucola voor bijna de hele straat en eindelijk is de munt groot genoeg om lekkere thee van te zetten. Een buurvrouw steekt haar lange, gelakte nagels in tuinhandschoenen en gaat de brandnetels te lijf, het ruimt lekker op in tuin en zoals ze zelf zegt, ook in haar hoofd.

Er is soep als lunch maar er zijn zoveel mensen komen helpen dat ik bang ben dat we te weinig hebben. Ik wil al naar de winkel lopen als een andere buurvrouw aankomt lopen met 2 borden vol Hollandse en Egyptische pannenkoeken, nog weer iemand komt Antilliaanse kippensoep brengen en opeens hebben we een overvloed aan eten. Het wordt een echte Moerwijkse maaltijd, met mooie mensen en kleurrijk eten.

Up to a new lifestyle!

Moerwijk up to a new lifestyle” is een groep die zich inzet voor de problemen voor de wijk en brengen zij door middel van hun enthousiasme leven in de wijk met diverse acties!

Het team is samengesteld door Rifaela en bestaat uit bewoners en bezoekers die elke week de dienst bijwonen in de marcuskerk.

Op 12 juli 2015 ben ik samen met mijn team en een brassband door de wijk gelopen om kennis met ons te maken en de bewoners laten weten dat wij de wijk willen verbeteren door de mensen te informeren en te entertainen!

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.56.12

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.56.21

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.56.30

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.56.35

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.56.45

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.56.52

Stichting Yasmin

Stichting Yasmin is een stichting die zich specialiseert in participatie en talenontwikkeling voor de vrouwen die in Moerwijk wonen. Ik heb hier zelf ook een aantal cursussen en trainingen gevolgd. Ik heb een cursus Nederlands gevolgd, rekenen en heb ik een training gevolgd die zich concentreert op de vrouw als persoon, haar kunnen en wat zij kan betekenen voor de maatschappij.

Adres: de Jan luykenlaan 77

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.40.47 Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.40.54 Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.41.01